SOS ΣΤΕΙΛΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ pharmapth@gmail.com

Για να λειτουργήσει το blog χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας με υλικό δηλ. θέματα, εργασίες, σημειώσεις κτλ που ελπίζουμε να στείλετε στο email pharmapth@gmail.com.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025

ΝΕΟ Β΄Υγιεινή-Φαρμακοεπιδημιολογία

 ΙΟΥΛΙΟΣ 2025

Δείκτης επίπτωσης νοσήματος, Πλεονεκτήματα ασθενών-μαρτύρων, Νοσοκομειακή λοίμωξη υπόδοχα πηγή, Πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης, Βακτηριακοί δείκτες νερό, Θανατηφορό βακτήριο για νευροπαραλυτική νόσο, Τροφική τοξίκωση ,Που βοηθάει η σωστή διατροφή έναν ενήλικα, κορεσμένα λιπαρά οξέα και μια ακόμα ήταν για έναν δείκτη που δεν θύμαμαι.


 ΙΟΥΛΙΟΣ 2024


 ΙΟΥΝΙΟΣ 2022







Συγκεντρωτικές ερωτήσεις από εξεταστικές

1. Ορισμός της νοσοκομειακής λοίμωξης. Ποιοί οι συχνότεροι μικροβιακοί
παράγοντες που την προκαλούν;
2. Ποιά τα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, από την απότομη μεταβολή της
ατμοσφαιρικής πίεσης;
3. Τί είναι το σύνδρομο του «άρρωστου κτηρίου» ;
4. Τρόποι μετάδοσης και πρόληψης σαλμονελλώσεων.
5. Τί προέλευσης μικρόβια μας ενδιαφέρουν στη μικροβιολογική εξέταση του
πόσιμου ύδατος;
6. Ποιά η σημασία του φθορίου στο νερό;
7. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, που προκαλούνται από
ελάττωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα;
8. Ποιες βασικές ανάγκες του οργανισμού εξυπηρετεί το νερό;
9. Ποιά η θερμιδική απόδοση των βασικών θρεπτικών συστατικών και ποιά
είναι αυτά;
10. Πού προσλαμβάνεται η βιταμίνη D και τί προκαλεί η έλλειψή της;
11. Ποιες οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη δημόσια υγεία;
12. Ποιος ο ορισμός του δείκτη δυσφορίας και θερμοπληξίας;
13. Ποιοί οι τρόποι πρόληψης από την επαγγελματική έκθεση σε μόλυβδο;
14. Τί είναι τα υπόδοχα και τί η πηγή μόλυνσης;
15. Ποιοί οι τρόποι άμεσης μετάδοσης των νοσοκομειακών λοιμόξεων;
16. Τί υπηρεσίες προσφέρουν τα γραφεία ταξιδιωτικής ιατρικής;
17. Τύποι αναλυτικών επιδημιολογικών ερευνών κατά την επιδημιολογική
εποπτεία.
18. Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης: διαφοροδιαγνωστικά
χαρακτηριστικά και ποιους προσβάλλει συχνότερα;
19. Πρόληψη και επιδημιολογική επιτήρηση τροφικών νοσημάτων.
20. Ορισμός και προϋποθέσεις της τροφικής λοίμωξης.
21. Τί είναι επιδημική έκρηξη;
22. Σκληρότητα νερού και καρδιαγγειακές παθήσεις.
23. Προϋποθέσεις τοξικής λοίμωξης.
24. Ορισμός της υγείας.
25. Ποιες οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ταφής των οικιακών απορριμμάτων;
26. Αιωρούμενα σωματίδια: Ποιες οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία;
27. Αναδυόμενοι μικροοργανισμοί: παρασιτικά πρωτόζωα.
28. Τί είναι ο BMI και ποιες είναι οι 6 κατηγορίες του;
29. Ποιά τα 3 χαρακτηριστικά/προϋποθέσεις για την εξέλιξη της επιδημικής
έκρηξης;
30. Τί είναι η παθητική και τί η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση των
ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων;
31. Βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα.
32. Τί γνωρίζετε για το «Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (RASFF)»;
33. Τί περιλαμβάνει ο όρος «αναδυόμενοι μικροοργανισμοί και λοιμώξεις»;
34. Απώτερες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
35. Τροπικά δάση και δημόσια υγεία.
36. Ποιά τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της καύσης των
απορριμμάτων;
37. Ποιά είναι τα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα;
Αναλύστε 2 από αυτά.
38. Βρεφική αλλαντίαση.
39. Τοξίνες σε ψάρια και οστρακοειδή.
40. Τρόποι εκτίμησης της διατροφικής κατάστασης του ατόμου. Τί γνωρίζετε
για την αναλογία μέσης/ισχύου ;
41. Παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό.
42. Σκοπός και κύριοι στόχοι για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών
λοιμώξεων.
43. Τρόποι τελικής διαχείρισης απορριμμάτων.
44. Πότε ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως ποιοτικό;
45. Τί γνωρίζετε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναφέρατε
παραδείγματα.
46. Επιδημική έκρηξη από κοινή πηγή και ορισμός + τύπος του δείκτη
προσβολής.
47. Τροφική τοξίκωση.
48. Παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση των αναδυόμενων οργανισμών.
49. Τί γνωρίζετε για τις διοξίνες;
50. Τρόποι μιασμού των τροφίμων.
51. Τρόποι προσδιορισμού κατάστασης θρέψης και τί είναι η λιπομέτρηση;
52. Ποιά τα χαρακτηριστικά του πρότυπου ανθρώπου κατά FAΟ;
53. Μέτρα δευτεροβάθμιας πρόληψης στον εργασιακό χώρο.
54. Ποιες είναι οι συνιστώσες που οδηγούν στην περιβαλλοντική κρίση;
55. Αναφέρατε πρωτογενείς και δευτερογενείς ρύπους.
56. Διάρροια των ταξιδιωτών: Ορισμός και συχνότερα αίτια.
57. Σε ποιο είδος πρόληψης ανήκει ο έλεγχος αναπνευστικών προβλημάτων
εργαζομένων σε ορυχεία; (Πολλαπλής επιλογής, σωστό: Συγκεκριμένος
προσυμπτωματικός έλεγχος)
58. Τί είναι ο δείκτης προσβολής μιας επιδημίας;
59. Σε ποιο από τα παρακάτω παρουσιάστηκε νοθεία τροφίμων:
α) Ηλιέλαιο β) Γάλα σε σκόνη και γ) Ελαιόλαδο;
60. Μαζική καταστροφή: Ορισμός και ποιά είδη γνωρίζετε;
61. Θερμοπληξία: Ορισμός και πρόληψη.
62. Τί γνωρίζετε για την βιταμίνη C και σε ποιες τροφές συναντάται;
63. Στάδια καθαρισμού πόσιμου νερού.
64. Επιπτώσεις της μόλυνσης επιφανειακών και υπογείων υδάτων στη δημόσια
υγεία.
65. Ποιά η διαφορά της τροφικής λοίμωξης από τη τροφική τοξίκωση;
66. Τί γνωρίζετε για τον έλεγχο των τροφίμων;
67. Ορισμός τροφικής δηλητηρίασης και τροφιμογενούς λοίμωξης.
68. Πότε μία ασθένεια θεωρείται ότι προκλήθηκε από το εργασιακό περιβάλλον;
69. Ποιοί παράγοντες δεν συντελούν στην ανάπτυξη των αναδυόμενων
λοιμώξεων;
70. Να περιγράψετε την επιδημική καμπύλη.
71. Τί ονομάζουμε ανθρωποζωονόσο;
72. Τί ονομάζουμε επιγενής μόλυνση;
73. Δυσεντερία – συγκελλίωση: Τρόποι μετάδοσης και πρόληψης;
74. Αγωγή υγείας σε σχολεία και σε εργασιακούς χώρους.
75. Ποιά τα οφέλη της επιδημιολογικής επιτήρησης των ενδονοσοκομειακών
λοιμώξεων;
76. Τί γνωρίζεται για τον δείκτη δυσφορίας;
77. Πώς ορίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος και σε ποιες κατηγορίες μπορεί να
ανήκει κάποιος, ανάλογα με αυτόν;
78. Ορισμός και χαρακτηριστικά της επιδημίας «από κοινή πηγή».
79. Τροφική τοξίκωση: Ορισμός και προϋποθέσεις.
80. Ορισμοί επαγγελματικής έκθεσης και εργασιακής βίας.
81. Ορισμός νοσοκομειακής λοίμωξης.
82. Τί γνωρίζετε για τον δείκτη ευφορίας;
83. Αμίαντος και νερό.
84. Ποιους τρόπους για την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και
προστασίας του πολίτη γνωρίζετε;
85. ΣΕΕ: Ορισμός και χαρακτηριστικά.
86. Ενδογενείς και εξωγενείς νοσοκομειακές λοιμώξεις.
87. Θερμοπληξία: Ορισμός και πρόληψη
88. Τί είναι αναδυόμενοι μικροοργανισμοί και τί αναδυόμενες λοιμώξεις;
89. Χαρακτηριστικά μολυσματικών επιδημιών.
90. Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο μικρόβιο και τί γνωρίζεται για αυτό; (Το
Clostridium botulinum)
91. Τί γνωρίζεται για την απολύμανση του νερού;
92. Τί γνωρίζετε για την ζώνη ευεξίας;
93. Εξυγίανση του ύδατος.
94. Παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των
απορρυπαντικών.
95. Μέθοδοι επιδημιολογικής επιτήρησης.
96. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη εργασιακών ατυχημάτων.
97. Χρόνιες παθήσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
98. Αρχές πρόληψης και επιδημιολογικής έρευνας για τα τροφιμογενή νοσήματα.
99. Ο ρόλος της επιδημιολογίας στην εκτίμηση του κινδύνου στην κολύμβηση.
100. Υγιεινολογική σημασία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
101. Τρύπα του όζοντος και επιπτώσεις.
102. Αλλαντίαση: αίτια και πρόληψη.
103. Σημασία του μολύβδου στο νερό.
104. Τί είναι οι πρωτογενείς και οι δευτερογενείς ρύποι; Αναφέρατε 3
παραδείγματα για την κάθε κατηγορία.
105. Σημασία των λιπών στη διατροφή.
106. Τρόποι πρόληψης μετάδοσης των τροφικών νοσημάτων.
107. Βιταμίνη C: Σε ποιες τροφές την συναντάμε και τί προκαλεί η έλλειψή της;
108. Ποιά τα χημικά χαρακτηριστικά και ποιες οι χημικές εξετάσεις του νερού;
109. Ποιος ο σκοπός της κατοικίας;
110. Ορισμοί πανδημίας και επιδημίας.
111. Ποιά η διαφορά μεταξύ ρύπανσης και μόλυνσης;
112. Τί γνωρίζετε για την θρεπτική αξία των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων;
113. Τί γνωρίζετε για την βρουκέλλωση;
114. Τί γνωρίζετε για την σκληρότητα του νερού;
115. Ορισμοί: διατροφή και βασικός μεταβολισμός.
116. Ποιοί είναι οι όροι του υγιεινού νερού;
117. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η θερμιδική κατανάλωση;
118. Παράγοντες επιδείνωσης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
119. Τρόποι προστασίας από τις τροφικές λοιμώξεις.
120. Τρόποι αυτοκαθαρισμού των επιφανειακών υδάτων.
121. Σημασία των πρωτεϊνών από την διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό.
122. Γενικά μέτρα προφύλαξης στον εργασιακό χώρο.
123. Βιταμίνη Α: πρόσληψη και τί συνέπειες έχει η έλλειψή της;
124. Σημασία των υδατανθράκων στην διατροφή.
125. Ποιο στοιχείο ήταν υπεύθυνο για την επιδημία του κόλπου του Minamata;
Πώς αυτό μεταδόθηκε στον άνθρωπο;
126. Οι βασικές και προστατευτικές διατροφικές ουσίες.
127. Διαταραχές της υγείας από έλλειψη πρωτεϊνών.
128. Πηγές μόλυνσης των τροφίμων.
129. Αιτιολογία σιτογενούς προέλευσης νοσημάτων.
130. Συντήρηση τροφίμων: Τρόπο και ορισμός παστερίωσης.
131. Χολέρα: Τρόποι μετάδοσης και πρόληψης.
132. Φυσική και χημική εξέταση του ύδατος.
133. Διύλιση ύδατος: Διυλιστήρια και χλωρίωση.
134. Κεντρικά αποχετευτικά συστήματα και βιολογικός καθαρισμός
135. Υγιεινή του ύδατος και των υδρεύσεων.
136. Σύνθεση του ατμοσφαιρικού αέρα. Εισπνεόμενος και εκπνεόμενος αέρας.
137. Διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα.
138. Όζον και μονοξείδιο του άνθρακα.
139. Υπεριώδης και υπέρυθρη ακτινοβολία.
140. Ραδιενέργεια
141. Ορισμός και γενικά στοιχεία: υγρασία, αερολύματα και αιθαλομίχλη.
142. Διαταραχές υγείας λόγω υπέρβασης της ζώνης ευεξίας.
143. Βασικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών υγείας.
144. Διάκριση αναγκών ιατρικής φροντίδας.
145. Μικροβιακή χλωρίδα του ύδατος και στάδια μικροβιολογικής εξέτασης.
146. Αναλογία ιατρών – ασθενών και σύνδρομο αρρωστημένου κτηρίου.
147. Πώς μετράται ο μικροβιακός φόρτος αέρα και σε τί χρησιμεύει ο έλεγχός
του;
148. Ποιά είδη ανάγκης παρατηρούνται στο σύστημα υγείας;
149. Τί γνωρίζετε για το υπολειπόμενο χλώριο, που το μετράμε και πόσο είναι;
150. Επιδημιολογία ηπατίτιδας Α.
151. Ανάγκες υγείας ανάλογα με την ηλικία.
152. Χαρακτηριστικά υδατογενών λοιμόξεων.
153. Τί σημαίνει η παρουσία ΝΗ3 στο νερό;
154. Φωτοχημικό νέφος ή νέφος του Los Angeles.
155. Υπηρεσίες υγείας συναρτήσει του φύλου.
156. Ορισμός: Ενδημία, πανδημία, επιδημία.
157. Αναφέρατε τους βιοχημικούς δείκτες του νερού.
158. Ποιοί οι κίνδυνοι της υπερχλωρίασης και ποιοί της υποχλωρίασης;
159. Υποβοηθητικοί παράγοντες ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
160. Βιταμίνη Α: Πού βρίσκεται και τί προκαλεί η έλλειψή της;
161. Τί προκαλεί η πλούσια σε λίπη διατροφή;
162. Προφύλαξη από θερμοπληξία και κρυοπληξία.
163. Επιπτώσεις του όζοντος στους ανθρώπους και στα φυτά.
164. Τί είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ποιά μικρόβια τις προκαλούν;
165. Μέθοδοι απολύμανσης πόσιμου ύδατος.
166. Επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.
167. Μέγεθος και επιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
168. Τί και ποιες ουσίες μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα;
169. Τί προκαλεί η ελάττωση της στιβάδας του όζοντος στον άνθρωπο;
170. Χαρακτηριστικά υγιεινού ύδατος.
171. Παράγοντες που επηρεάζουν την ρύπανση της ατμόσφαιρας στον
εργασιακό χώρο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΝΕΟ Β΄Υγιεινή-Φαρμακοεπιδημιολογία

 ΙΟΥΛΙΟΣ 2025 Δείκτης επίπτωσης νοσήματος, Πλεονεκτήματα ασθενών-μαρτύρων, Νοσοκομειακή λοίμωξη υπόδοχα πηγή, Πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης...